Thursday, March 4, 2010

Buku ke-8 saya "Berani Berubah"


Sinopsis:

Semua orang ada bercita-cita untuk berhijrah atau berubah. Hijrah atau berubah daripada satu perkara yang kurang baik kepada yang lebih baik atau daripada yang sudah bagus kepada yang lebih bagus. Di hadapan kita banyak peluang untuk kita melakukan perubahan.

Namun dalam menuju perubahan, kita wajar mengetahui liku-liku dan ancaman yang bakal dihadapi dalam perjalanan tersebut. Dengan menyedari liku-liku tersebut, maka mudah-mudahan kita lebih kuat dan lebih tekad untuk meneruskan perubahan ini.

Tidak memahami benar-benar erti hijrah, halangan-halangan hijrah dan cabaran-cabaran serta realiti sebenar perjalanan hijrah boleh menyebabkan kita tersungkur di perjalanan sebelum sampai ke destinasi sebenar. Ada cita-cita untuk berhijrah itu memang bagus dan amat bagus, tetapi hendak berhijrah bukan senang. Bukan semudah mengupas kuaci atau mengupas kerang dengan sebelah tangan semata-mata dan bukan sesenang memasang cita-cita seperti Mat Jenin. Buku ini cuba memberi jawapan kepada topik tersebut.

2 comments:

KLMJ said...

tahniah ustaz..!
moga2 impian 2010 utk lebih produktif menghasilkan buku akan menjadi kenyataan.., insya'Allah...

fendy tpusj3

abuiyyash said...

syukran. ustaz dah ada banyak manuskrip sejarah, cuma tak jumpa penerbit yg minat utk terbutkan buku sejarah je.