Sunday, March 20, 2011

Banyakkanlah menceritakan kebaikan bukan Yang mencacatkan orang lain

Kita wajar mengubah persepsi membaca kisah para sahabat atau apa sahaja yang berkaitan dengan mereka. Apabila kita membicarakan tentang mereka, yang utama adalah menyebut kemulian, jasa dan sumbangan mereka.

Mari kita menghindari satu virus bahaya dalam gaya pembacaan kita. Iaitu virus sikap cenderung membahas aspek negatif atau kekurangan seseorang. Apatah lagi, sasaran bacaan kita adalah para sahabat atau tokoh-tokoh besar. Siapalah kita yang layak menghebahkan lagi keaiban para sahabat khasnya yang sebenarnya mungkin sekelumit jika dibandingkan dengan jasa-jasa mereka yang besar.

Kita boleh bercerita tetatang kejahatan Abu Sufyan. Dia adalah antara tokoh Quraiys yang kuat menentang Rasulullah saw sebelum memeluk Islam. Beliau kemudian dilantik memimpin Kafir Quraiys Makkah selepas ramai ketua mereka terbunuh semasa Perang Badar. Abu Sufyan mengetuai Kafir Quraisy dalam perang Uhud dan Ahzab (Khandaq).

Namun, disebalaik itu beliau memeluk Islam semasa pembukaan Makkah tahun 8 hijrah. Beliau sempat menyertai 2 peperangan semasa hayat Rasul saw iaitu dalam perang Hunayn dan Taif. Semasa dalam perang Taif inilah, beliau telah kehilangan sebelah matanya. Adapun sebelah mata yang satu lagi hilang semasa beliau menyertai Perang Yarmuk. Selepas hilang kedua-dua belah matanya beliau telah mengasingkan diri untuk beribadat sehinggalah meninggal dunia tahun 31 hijrah.

Alangkah baiknya jika kita lebih menyebut pengorbanan Abu Sufyan yang telah turut serta berjuang bersama umat Islam sebaik sahaja beliau memeluk Islam. Beliau berjuang sungguh-sungguh sehingga hilang sebelah matanya semasa perang Taif dan kehilangan sebelah lagi matanya tatkala bersama tentera Islam memerangi Rom dalam perang Yarmuk.

Kita semua mempunyai pilihan untuk cenderung menyebut aspek kebaikan dan positif atau aspek kekurangan dan negatif.

Usaha terpedaya dengan cara musuh-musuh yang berhati kotor, yang cenderung melaung-laung sedidikit kecacatan atau kesilapan mereka. Andainya kesilapan yang cuba diselongkar, maka pasti ditemui. Carilah di atas dunia ini, manusia mana yang tiada kesilapan. Namun, kesilapan mereka adalah sikit, apatah lagi dibanding dengan pengorbanan dan sumbangan mereka yang banyak.

Letakkan sahabat di posisi mereka yang selayaknya. Mereka adalah insan-insan hebat dan luar biasa yang direzekikan untuk sezaman dengan Rasulullah saw dan mendapat tarbiyah secara langsung dari baginda saw.

1 comment:

Faheem said...

salam, jazakALLAH khyrrr read Quran